Daktil ABC

A magyar jelnyelvben kétféle ujj-ABC használatos. Az egyik a fonomimikai, amely eredetileg a gyógypedagógiában, a beszédtanításban volt használatos; ezeket a jeleket úgy alakították ki, hogy hatékonyan bemutassák a hangképzés helyét és módját. Mivel sok siket ezzel a módszerrel tanult beszélni, a használata igen elterjedt.

Ezzel szemben a daktil ABC egészen más jellegű: a hangképzéshez semmi köze, tisztán a betűk formájának bemutatása a cél. A magyar daktilozás nagyon hasonlít az amerikai jelnyelv ujj-ABC-jéhez, annyi különbséggel, hogy az amerikaiban nem, de magyarban létező betűkre is születtek megoldások (pl. az ékezetes magánhangzóink).

Íme, a magyar jelnyelvi daktil ABC:



(Elnézést a minőségért, ennél jobbat egyenlőre nem találtam...)

Aki pedig kedvet kapna egy kis játékra, gyakorlásra a kézjelekkel, a képre kattintva egy érdekes ABC gyakorló programot talál! Egy kis angoltudás nem árt hozzá, hiszen az oldal amerikai, de a kétféle daktil közötti nagy hasonlóság miatt nyugodt szívvel használható. A betűzés automatikusan indul az ablak megnyílásakor, a cél a betűk felismerése, a sebesség és a szóhosszúság is állítható, tehát kezdők is bátran próbálják ki.

A programhoz KATT IDE!

Jó játékot kívánunk! :-)

1 megjegyzés:

  1. Szia! Jelelni tanulok, és ez az oldal nagyon jó gyakorlás! Köszi, hogy feltetted!

    VálaszTörlés